sunnuntai 22. elokuuta 2010

Empire State of My Mind

Heräsin aamuseitsemältä ja kyllä, New Yorkissa! Kummasti hävis väsymys.. Jutustelin hetken Kerkon ja äitin kanssa Skypessä ja sitten suuntasin Central Parkiin aamiaiselle. Loppujen lopuksi aamupalaa sain vasta kolmen tunnin päästä, nähtävää oli niin paljon etten millään malttanut aiemmin pysähtyä syömään!

Opaskartta kertoo että puiston rakennus aloitettiin vuonna 1858 ja se valmistui 15 vuotta myöhemmin. Se on alusta loppuun asti ihmisen tekemä ja sitä pidetäänkin yhtenä 1800-luvun suurimpana taideteoksena. Omasta mielestäni se on yksinkertaisesti käsittämätön paikka! Joka puolella kasvaa ikivanhoja puita joiden välissä kiemurtelee kapeita polkuja, pieniä hiekkateitä ja vähän leveämpiä asfalttiteitä. Liikenteen melua ei kuulu lainkaan, ainoastaan puiden takaa pilkistävät pilvenpiirtäjät muistuttavat että miljoonakaupungissa ollaan. Olin yllättynyt kuinka paljon lenkkeilijöitä puistossa oli jo aamuyhdeksän aikaan. Virallisella lenkkipolulla oli tietty kiertosuunta ja eipä kyllä olisi tullut mieleenkään lähteä juoksemaan väärään suuntaan, sen verran paljon porukkaa oli liikkeellä. New Yorkin maraton alkaa selvästi lähestyä:) Lisäksi puistossa näkyi paljon huimaa vauhtia viilettäviä pyöräilijöitä, koiranulkoiluttajia ja tietenkin turisteja. Puistosta löytyy myös mm. eläintarha ja John  Lennonille omistettu Strawberry Fields.

Aamupalan (hot dog ja rinkeli) voimin kiertelin puistossa vielä pari tuntia ja räpsin olan takaa kuvia. Sen jälkeen suuntasinkin 5th Avenueta pitkin kohti Times Squarea ja vaikka tarkoitus oli, etten vielä tänä viikonloppuna tuhlaa rahaa shoppailuun, oli silti pakko piipahtaa muutamassa kaupassa. Kyseinen katu ei ihan ollut mun budjetille suunnattu, kaupat nimittäin olivat luokkaa Luis Vuitton, Gucci, Emporio Armani jne. Piipahdin kuitenkin Dieselin ja Juicy Couturen liikkeissä mutta en raaskinut ostaa mitään. Sitten päädyin Zaraan josta tarttui mukaan pari paitaa, H&M:n ohitin päättäväisesti:D Käväsin myös Trump Towerin Starbucksissa kahvilla mutta ei näkyny Donaldia.

Times Square olikin sitten taas jotain ihan muuta. Psykedeelinen kuvaa ehkä parhaiten koko aluetta, joka puolella välkkyy valomainoksia, liikennettä ja ihmisiä on valtavat määrät. Bongasin myös USA-bikineissä kitaraa soittavan cowboy-naisen ja paidattoman miehen joka mainosti alastomia laulajamiehiä. Keskellä aluetta kiemurteli satojen ihmisten jono mutta en saanut selvää mihin he jonottivat, täytyi olla jotain todella hyvää tiedossa! Mielikuvituksellisesti päädyin mäkkiin syömään, samalta maistuu Bigmac kuulkaa Jyväskylässäkin! Ranskikset oli tosin vähä parempia:) Olin vähän pettynyt kun en nähnyt superlihavia ihmisiä supersize-aterioiden kimpussa.. Times Squarelta matkasin metrolla hotellille, ennen sitä tosin oli pakko käydä kolmikerroksisessa M&M’s-kaupassa ostaan vähä karkkia. Metrossa oli kummia hyypiöitä mutta selvisin silti! Hyypiöistä puheen ollen, Subwayn myyjä kysy multa eilen tunnenko Sami Hyypiän ja Jari Litmasen.

Nyt oon siis hotellilla makoilemassa ku en jaksa enää kävellä. Pitää kyllä varmaan lähtee vielä käymään jossain ku nähtävää ois niin paljo:)

Ps. Lento oli pitkä mut aika meni silti suht nopeesti, ehin kattoo pari leffaa ja pelata vähä pelejä omasta ”telkkariruudusta”. Reitti kaarsi Islannin yli mut just silloin oli pilviä niin en nähny maisemia, harmi. Mut Grönlantia näin, oli siistiä nähä jäävuoria kellumassa! JFK:n kentällä jonottelin puolisen tuntia passintarkastukseen ja just mun kohalla koko tarkastussysteemi kaatu ja mikään ei toiminu tuntiin. Oottelin siinä sitte ja juttelin vähä passintarkastajamiehen kanssa ja sain siltä purkkaa, kivaa! Sen jälkeen odottelin vielä bussia puolisen tuntia ja matka hotellille kesti yli tunnin. Oli jännää katella maisemia, näin mm. varmasti maailman suurimman hautuumaan! Queensin läpi ajettaessa olin ihan kiitollinen siitä ettei tarvii kävellä siellä, näytti aika hurjalta seudulta. Ja sit ku lähestyttiin Manhattania ja näin ekaa kertaa Empire State Buildingin meinasin seota ja Times Squarella tollotin vaan suu auki ku mikäki turisti. Hotelli on ihan siisti ja sänky on joku superkingsize jossa on kuus tyynyä, sovin nukkuun poikittain siinä:)
Huomenna lisää juttua, vuorossa Downtown ja pilvenpiirtäjät, tän päivän talot oli vielä ihan pieniä verrattuna niihin!

Kuvia latailen koneelle varmaan illalla joten kohta pääsette niitäkin kattelemaan.

3 kommenttia:

  1. Voi hullua, miten siistiltä kuulostaa! Kehtaan jopa myöntää puseroon hiipivän kateuden! Laittele niitä kuvia myös :) haluun nähä, onko siellä erilaista Hollywood- ja nipakarstunen-linssin läpi?! :D

    VastaaPoista
  2. Määki oottelen jo niitä kuvia :))


    -maji

    VastaaPoista
  3. Ja nyt pystyy laittaa anonyyminäki :)

    -maji edelleen

    VastaaPoista